Over Sabrina Derks

Kinderboekenschrijver Sabrina Derks, waarom ze kinderboek schrijft voor zieke kinderen en de toekomst.

Waarom kinderboeken voor zieke kinderen van bijzondere waarde zijn.

Weet jij hoe het voelt om niet begrepen te worden? Om als kind altijd maar te moeten kijken naar wat je lichaam wel kan op momenten dat het niet doet wat het zou moeten doen? Om dingen te missen waar je het liefst heel graag bij wilt zijn? En om constant uit te moeten leggen wat er aan de hand is? Of weet je hoe het is om als gezin om te gaan met een zieke broer of zus in het ziekenhuis?

Langdurig zieke kinderen, helaas komt het vaak voor. Een kind dat vaak in het ziekenhuis komt en de kinderarts mag noemen bij de voornaam. Als kind wil je het niet en als ouder ook niet, maar je hebt het niet in de hand. Als ouder probeer je allerlei dingen en doe je alles om je kind te ondersteunen, door dik en door dun, in moeilijke tijden, met een glimlach, een traan en met een goed gesprek. Maar lukt dat?


(voor)Lezen ter herkenning

Ken jij een kinderboek dat ellendig afloopt? Zeker in kinderboeken komt vrijwel altijd alles goed. Vaak als kind vergelijk je jezelf met een hoofdpersoon in het boek en kun je jouw fantasie delen, maar het kan ook andersom. Je leest een boek omdat het voor jou of voor je kind is geschreven en weet dat jij of jouw kind zich heel goed kan inbeelden in de hoofdpersoon. Toch is er niet voor iedereen een boek waar iemand zich in kan inleven. Zo is er een schaarste in boeken voor kinderen die (langdurig) ziek zijn. Sabrina Derks weet dat als geen ander en daarom is zij zelf kinderboeken gaan schrijven (en uitgeven) voor zieke kinderen. Zij doet dit niet alleen, maar met hulp van zieke kinderen en daarom zijn de boeken nog waardevoller! En waarom ze dat doet: om te laten merken aan zieke kinderen dat ze niet alleen zijn en om te leren praten over dat ze ziek zijn, wat het met ze doet en de beperkingen en uitdagingen die daarbij komen kijken.

“De ervaring leert dat het ene kind ontzettend makkelijk kan kletsen over wat er aan de hand is, waar een ander stijf zijn mond dicht. Door verhalen te schrijven die herkenbaar zijn voor deze kinderen worden ze geholpen om wel te vertellen over wat ze meemaken en wat het met ze doet.”

Wat belangrijk is om te weten is dat Sabrina dit allemaal uit vrije wil doet, ze heeft een uitgever: Boekscout, maar ze is zelf verantwoordelijk voor de promotie van haar boeken. Via haar uitgever verkoopt ze de boeken. Met de opbrengst van de boeken doneert ze boeken aan ziekenhuizen.

“Ik wil zieke kinderen helpen, door te luisteren en meer te praten over hun gedachten. Over het waarom en hoe en ook om broertjes en zusjes te laten zien wat er gebeurd. Het helpt voor het hele hele gezin, om te praten over wat er gebeurd als je ziek bent en om ervaringen met elkaar te delen.”


De wens

Sabrina leest voor aan zieke kinderen, heeft een prettige stem en door haar liefde en uitstraling helpt zij kinderen zich beter te voelen. Ze leest ze voor uit haar boeken, geeft ze de ruimte om te reageren en geeft aanleiding tot gesprekken waar ouders moeite mee hebben. Ze heeft meegemaakt wat het doet met kinderen en merkt dat het helpt. Ouders zijn dankbaar, want eindelijk horen ze wat er in

het hoofd van hun kind gebeurd. Alleen al daarom wil Sabrina meer voorlezen aan zieke kinderen en meer ouders laten zien wat ze doet.


Een uitdaging aangaan
Een kinderboek schrijven is een proces, ga er maar eens aan en je weet dat je even bezig bent. Door passie gaat het Sabrina goed af. Jaren geleden liep ze tegen het probleem aan: er zijn geen boeken waar haar zoon zich in kan herkennen, waar ze uit kan voorlezen en waar ze er voor zorgt dat hij gaat praten. En daarom ging ze zelf aan de slag, om een boek te schrijven met een duidelijk verhaal, mooie beelden en vooral herkenning. Sabrina haar intuïtie zei dat er meer ouders zijn die hier tegen aan lopen. Vanuit die intuïtie en vanuit passie is ze begonnen met haar eerste boek waarna er meer volgen.

Een vierde boek
Inmiddels heeft Sabrina drie boeken geschreven:

- Pieter ligt in het ziekenhuis (2013)
- Sterre, het ondeugende geitje, met illustraties van zieke kindjes (2015)
- Dag, lieve Moby – Mijn hond is een sterretje (2020)

Ideeën voor boek vier zijn er al, ze heeft de wens om nog meer mooie boeken te schrijven voor zieke kinderen. Om niet alleen ervaringen van kinderen, maar ook van ouders te kunnen omschrijven op een fijne manier. Daarom komt ze graag in contact met kinderen en ouders van een ziek kind zodat ze nog meer herkenbare verhalen kan schrijven. Om deze boeken ‘nog beter’ te maken komt ze ook graag in contact met andere schrijvers die haar kunnen helpen, opbouwend kritiek kunnen geven, maar haar ook kunnen begeleiden bij het lanceren van haar kinderboeken.


Meer voorlezen
In 2021 wil Sabrina meer voorlezen aan kinderen en bekender worden. Ze wil laten zien wat het doet met kinderen, dat ze hierdoor het gevoel hebben niet alleen te zijn. Op 20 januari 2021 gaat Sabrina online voorlezen aan kinderen in het ziekenhuis. Hiervoor heeft zij al een oproep geplaatst waar je jouw kind (maar ook jij als ouder) je kunt inschrijven via: sabrinaderks@hotmail.com. De kinderen zien dan ook elkaar en ook dan zien ze dat ze niet alleen zijn.

Meer zichtbaar zijn

Veel mensen weten niet wie Sabrina is en wat ze doet. Dat is jammer, want ze doet het allemaal met een groot hart en voor hele bijzondere en ook specifieke mensen. Je hebt geluk als je er niets mee te maken hebt, maar toch ken je waarschijnlijk vast wel iemand in je omgeving. En door te lezen, te luisteren, ga je een ziek kind beter begrijpen en kun je er beter over praten. Daarom zou ze graag meer zichtbaar willen zijn, haar boodschap willen overbrengen en laten zien dat het zeker mogelijk is om met kinderen over hun gevoelens te praten. Door haar boeken weet een kind dat hij niet alleen is en kan het gezin en de omgeving leren wat er gebeurd en er samen over ‘leren praten’.

“Ik wil laten zien wat het doet met een kind, daar gaat het om. Als een kind wel durft te vertellen naar aanleiding van één van mijn boeken wat er allemaal gebeurd, dan heb ik al weer een goed gevoel. Het is dankbaar wat ik doe en ik wil dit graag voortzetten.”


Over Sabrina

Sabrina is moeder van een jongen van 9 jaar en daarvoor gaat ze door het vuur. Naast schrijfster en verhalenverteller ontwikkelt ze binnen haar huidige baan van 32 uur door in een nieuwe functie als

bouwinspecteur. Ze krijgt binnen het bedrijf waar ze werkt veel steun van haar collega’s en teammanager om de opleiding ABW-1 tot bouwinspecteur succesvol af te ronden in 2021 en daar is ze ontzettend dankbaar voor.

Schrijven is haar passie, ze doet het voor haar gezin, haar lieve jongen, maar ook om andere mensen met een ziek kind een helpende hand te bieden. Daarom leest ze graag voor en wil ze graag nog meer boeken schrijven samen met kinderen. Ze schrijft kinderboeken uit liefde en die liefde vloeit voort uit haar grootste inspiratiebron: haar zoon!

Naast het werk dat zij doet en het schrijven en voorlezen van haar boeken is ze ook nog eens vrijwilliger bij ONLY Friends en bij Kanjer Wens Nederland.

__

In 2021 heeft ze meerdere doelen waaronder dus meer voorlezen aan kinderen en beter bekend worden bij ouders zodat ze ook meer zichtbaar wordt bij kinderen. En ze wil heel graag een nieuw boek uitbrengen. Maar ja, hoe wordt je beter zichtbaar: door jezelf te laten zien en daarom verschijnt Sabrina meer op social media met haar boodschap en gaat ze ook meer ‘online’ voorlezen voor kinderen in de hoop dat zij wordt gezien door ouders, door kinderen, maar ook door ziekenhuizen, doktoren en andere belangrijke mensen die daar een steentje aan kunnen bijdragen.

Heb jij een kind dat moeilijk praat over het ziekenhuis en wat hij/zij meemaakt? Wil jij als ouder meer handvatten krijgen om te praten met jouw kind? Of wil jij samen met Sabrina een verhaal schrijven over ziek zijn en wat dat met jou doet? Neem contact op met Sabrina.

Noot: Sabrina is geen professionele hulp, maar biedt hulp vanuit haar eigen ervaring. Ze weet hoe het is om als ouder een ziek kind te hebben en kan door voor te lezen en te luisteren een gezin helpen om te praten en tot elkaar te komen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Over Sabrina Derks

De feestdagen in volle gang...en dan knallend 2022 in!

Over Sabrina Derks

Voorlezen aan Femke (mijn droom - mijn doel - mijn passie)

Interview bij SRC TV Magazine en Goedenavond Rivierenland

Lieve Phéline, ik zal je nooit vergeten