Voorlezen aan Femke (mijn droom - mijn doel - mijn passie)

Op zaterdag 29 augustus 2020 werd ik uitgenodigd door het gezin van Femke. Femke is een meisje van 7 jaar oud dat al heel veel heeft meegemaakt. Femke heeft Neuroblastoomkanker gehad. Deze soort kanker zit in je zenuwstelsel en begint vaak in je buik, daardoor merk je het pas heel laat. Bij Femke begon het in haar nek, waardoor haar ouders er met 7 maanden al achter kwamen. Na een lange weg van bijna 2 jaar is Femke nu al bijna 5 jaar schoon. Eind september moet Femke weer voor controle en als er dan niks gevonden wordt, (waar wij van uitgaan), dan wordt zij schoon verklaard en krijgt zij de laatste kraal.

Ik mocht komen voorlezen uit het boek “Pieter ligt in het ziekenhuis”.

Eenmaal bij Femke thuis aangekomen werden mijn zoontje en ik met open armen ontvangen. Femke kwam iets later omdat zij uit logeren was. Femke kwam binnen en zij had er al meteen zin in en vroeg of ik wilde beginnen. Zo gezegd, zo gedaan.

Ik pakte mijn boek en Femke zag de voorkant, het eerste wat zij zei; “ik heb ook vaak in het ziekenhuis gelegen”. Meer wilde zij er nog niet over kwijt en dat was helemaal niet erg.

Nadat ik een stukje had voorgelezen, kwam er een stukje over dat Pieter van top tot teen werd onderzocht. Je zag Femke kijken en ik hoorde naast me zeggen: “dat heb ik zo vaak gehad en ik vond dat nooit eng”. En zij vertelde er wat over. Toen ik zei dat ik haar ook wel een hele stoere meid vind zag je haar glunderen, daarna las ik verder.

Omdat Pieter niet eet en drinkt wordt er door de dokter besloten dat Pieter een sonde moet hebben. In het verhaal wordt verteld wat een sonde is en waarom Pieter deze krijgt.

Je zag Femke al kijken en ze reageerde er al snel op:´Sabrina, wist jij dat ik een PEG-sonde heb gehad?´

Nee zei ik, en vroeg haar wat een PEG-sonde is. Zij vertelde dat dit een sonde via haar buik is en daar dan voeding en medicijnen door werden gegeven. Ze vroeg mij wat het verschil was tussen haar sonde en de sonde van Pieter. Ik heb geprobeerd uit te leggen wat het verschil is. Femke ’s moeder zat er ook bij en die sprong af en toe bij.

Ik las nog een stukje verder en Femke begon nog meer te vertellen. Aandachtig luisterde ik naar haar en besefte dat zij al veel had mee gemaakt.

Nadat ik klaar was met het boekje, bedankte zij mij voor het voorlezen en ging met mijn zoontje spelen.

Femke ‘s moeder en ik spraken even na, over Femke, over wat het met hun gezin had gedaan en hoe zij het hadden ervaren.

Van Femke ‘s moeder kreeg ik een compliment over mijn boek. Ze vertelde ook dat Femke normaal niet zo snel over het ziekenhuis vertelt en dat zij dit nu wel deed. Ik zag dit als een groot compliment.

Nadat de kinderen lekker hadden gespeeld en ik met de moeder van Femke was uitgekletst, gingen wij naar huis.

Eenmaal thuis zat ik thuis op de bank met een kopje muntthee. Ik zat over de dag na te denken en voelde kippenvel over mijn lichaam heen trekken. Ik besefte wat dit met mij deed en natuurlijk met het gezin.

Dit is wat ik zo graag met mijn boeken wil bereiken. Samen in gesprek met het kind door middel van één van mijn boekjes. Nu had ik de eer om het mee te maken, maar uiteraard gaat het om het gezin.

Gaat het nou over het onderwerp: ziekenhuis, pesten of rouw, ik hoop dat mijn boekjes iets kunnen betekenen. En het hoeft niet precies het zelfde onderwerp te zijn maar het kan net het handvat zijn om het gesprek aan te gaan. Kijk naar Femke. Femke heeft neuroblastoom gehad en mijn boekje gaat over buikpijn, in het ziekenhuis liggen en koemelkallergie. En toch heeft Femke van alles over wat zij heeft meegemaakt verteld.

Kortom, hierom ben ik gaan schrijven en dit is het doel wat ik wil bereiken.

Dus wil je wat meer weten over waarom ik ben gaan schrijven, of wil je dat ik wat kom vertellen? Stuur mij dan een berichtje via s.derks@live.nl .

Wil je dat ik jouw zoon of dochter kom voorlezen stuur mij dan ook gerust een berichtje.

Mijn boekjes kun je gewoon bestellen via het menu hiernaast of via www.boekscout.nl

Ps. je kunt Femke vinden onder ´kanjer Femke´ op Facebook, volgend jaar houden zij een groot evenement om te vieren dat zij 5 jaar schoon is. En willen zij andere gezinnen helpen die hetzelfde hebben meegemaakt als Femke.

Een schrijvende groet,
Sabrina

Volg mij ook op facebook of op Instagram


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Voorlezen aan Femke (mijn droom - mijn doel - mijn passie)

De feestdagen in volle gang...en dan knallend 2022 in!

Over Sabrina Derks

Voorlezen aan Femke (mijn droom - mijn doel - mijn passie)

Interview bij SRC TV Magazine en Goedenavond Rivierenland

Lieve Phéline, ik zal je nooit vergeten